Haber

“Avrupa ve ABD terörle mücadelede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor”

ANTALYA’da bu yıl 7’nci kez düzenlenen ‘Uluslararası Güvenlik Sempozyumu’na katılan Prof. KCK ve FETÖ. Acer, ABD’nin yargılanması, tutuklamaları ve iade talepleri devam eden çok sayıda FETÖ’cü ismi henüz iade etmediğini söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi’nin Antalya’da düzenlediği ‘7. Uluslararası Güvenlik Sempozyumu’na katılan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı ve Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Acer, ‘ Terörizmle Mücadelede Uluslararası Hukuki Çerçeve’. Günümüzde devletlere yöneltilen tehditlerin sayısının çok arttığını ve çeşitlendiğini belirten Prof. Dr. Acer, terörün uzun süredir devletlerin karşı karşıya olduğu önemli güvenlik tehditlerinden biri olduğunu kaydetti.

TERÖRİZMİN ÖNLENMESİ AVRUPA SÖZLEŞMESİ Türkiye’nin uzun süredir terörle mücadele eden ülkeler arasında en ön saflarda yer aldığını anlatan Prof. Türkiye’nin ve 40’tan fazla Avrupa ülkesinin taraf olduğu 1976, terör eylemlerine karışan kişilerin iadesini önlemeyi amaçlıyor. Acer, “Mesela Türkiye’nin karşılaştığı sorunlardan biri bu. Bugün yurt dışında hem PKK/KCK hem de FETÖ üyesi teröristler yaşıyor. Bunlar siyasi suçlu sayılmadan Türkiye’ye iade edilmesi ve yargılanması gereken kişiler.” Hangi eylemlerin terör eylemi sayıldığını, siyasi suç sayılmadığını ve iade şartlarını yerine getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Acer, bazı Avrupa ülkelerinin bu doğrultuda yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi. Türkiye’nin son dönemde İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği bağlamındaki taleplerinin bu sözleşmeden doğan yükümlülükler olduğunu kaydeden Acer, “Bu teröristlerin yargılanmak üzere Türkiye’ye iade edilmesi gerekiyor. Bunlar arasında PKK, FETÖ ve çeşitli teröristler var. Dolayısıyla Türkiye’nin bu konudaki hukuki mücadelesi devam ediyor” dedi. ‘FİNANS VE ASKERİ DESTEK SAĞLIYORLAR’ Prof. Dr. Acer, bazı ülkelerin bu konuda zafiyet gösterdiğini de ifade etti. Suriye’de PKK terör örgütüne sağlanan mali ve askeri desteğe örnek veren Acer, uluslararası hukuka aykırı bu durum karşısında Türkiye’nin tehditleri önlemek için sınır ötesi operasyonlar yapmak zorunda kaldığını söyledi. Acer, “Türkiye 1983’ten bu yana çok sayıda sınır ötesi operasyon yapmak zorunda kaldı. 2018’den bu yana Kuzey Irak ve Suriye’de çok sayıda operasyon gerçekleştirildi. Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanması bağlamında operasyonlar.”

Bazı Balkan ve Orta Asya ülkelerinden dönüşlerin olduğunu ancak resmi bir verinin bulunmadığını anlatan Prof. Bunlar arasında öne çıkıyor.Kamuoyunun bildiği isimler ama neredeyse hiçbiri henüz ABD tarafından iade edilmedi.Başka bazı ülkelerden iadeler var ama maalesef sadece talep edilmesine rağmen ABD’den iadeler yok. Belgeler gönderilse de Türkiye’ye herhangi bir iade söz konusu değil” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu