Haber

Bornova Kına Bamya için koruma kalkanı

Bornova Belediyesi, coğrafi işaret tescili aldığı Bornova Kına Bamyasının orijinal tohumlarının korunması için harekete geçti. Mutasyon ve tozlaşma nedeniyle orijinalinden ayrılan tohumları tespit ederek orijinallerini toplayan Bornova Belediyesi, bunların ekilmesi ve çoğaltılması için özel bir alan oluşturdu.

Yaka İlçesi’nde bulunan Doğal Tarım Çiftliği’nde oluşturulan tarlada ekilen tohumların coğrafi işaret tescilinde kayıtlı özellikleri bire bir karşılayacak kalitede olduğu belirtilirken, çalışma sayesinde Bornova’nın en değerli tarım eserlerinden birini korumak ve orijinal haliyle gelecek nesillere aktarmak.

belediye üniversite işbirliği

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştiriciliği ve Islahı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Tarım Hizmetleri Müdürlüğü çalışanı ile birlikte tohumları toprakla buluşturdu.

Eleme süreci devam ediyor

prof. Eftal Düzyaman, Bornova Kına Bamyasının coğrafi işaret tescil sürecinde tescillenen özelliklerini korumak için çaba sarf ettiklerini belirterek, “Ege Bölgesini dolaşarak Bornova Kına Bamyasının halen yetiştirildiği yerlerden tohum topladık. . Mutasyonlar zamanla tohumda birikir, yabancı tozlaşma meydana gelebilir ve başka yerlerden polen gelebilir. Bundan dolayı tohumlarda farklılıklar olabilir. Topladığımız tohumlardan gerçek Bornova Bamya çeşitlerini belirleyip onlarla üretim sağlayacağız.

Bornova’nın maliyetlerine sahip çıkacağız

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, tarımsal üretimin birçok dalında takviyeler verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirterek, “Bornova Kına Bamya sadece Bornova İzmir’de değil birçok yerde adıyla bilinen ve talep edilen bir ürün. Türkiye’nin. Bornova Belediyesi olarak bu özel tarım ürününü korumak ve geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Coğrafi işaret tescili almanın yanı sıra Bornova Kına Bamya tohumlarını en iyi şekilde yetiştirmek için kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Bornova’nın tüm değerlerini korumaya ve geliştirmeye devam edeceğiz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habergurun.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu