Haber

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu canlı yayında soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adayını 6’lı masa belirler. 6’lı masa nasıl karar verir, o karara saygı duyarız.” söz konusu.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezi’nde yayınlanan Karar TV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TBMM’de bütçe görüşmeleri sırasında çıkan tartışmaya ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “21’inci yüzyıl parlamentolarında böyle bir ortam olmamalı. Sadece Türkiye’de değil, Türkiye’de de yaşanmalı” dedi. Ama ne yazık ki ülkemizde de zaman zaman gerginlikler ve buna benzer olaylar oluyor.” söz konusu.

Kılıçdaroğlu, olayın milletvekili dokunulmazlığını ilgilendirmediğini belirterek, “Çünkü suçüstü. Dolayısıyla normalde savcılığın işlem yapması gerekir.” dedi.

Bu tür tartışmaların toplumu zorlamaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, yumruk atan milletvekilinin en azından AK Parti Küme Başkanlığı tarafından kınanması gerektiğini kaydederek, DÜZGÜN Partisi Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’ten özür diledi.

Kılıçdaroğlu, “Enflasyonun nedeni zincir marketlerdeki fiyat artışı mı?” sorusuna, “Baş edemiyorlar, bir suçlu bulmaları gerekiyor. ‘CHP yüzünden bu oldu’ diyorlardı. cevabı verdi.

Bu gibi durumlarda devlet kurumlarının denetim yapması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Rekabet Kurumu, “Üç ayrı kurum, yani ‘3 harfli şirket’ dediğimiz bu şirketler gerçekten rekabeti bozarak ve fiyatları yükselterek kendi aralarında işbirliği yapmışsa, Rekabet Kurumu diyor. Ortaklık piyasaya zarar verir, tüketiciye zarar verir. İnanılmaz kazançlar elde ediyorsunuz. O zaman seni cezalandırırım.” Buna kimse itiraz etmez.”

“Kadın giyiminin siyasete konu olmasını doğru bulmuyoruz”

Kılıçdaroğlu, “Kanun teklifinde bulundunuz. ‘Başörtüsü siyasetin gündeminden çıkarılsın’ derken bir anda başörtüsü siyasetin gündemine girdi. Ne söylemek istersiniz?” sorusuna, “Yine taciz etmek istiyor. ‘Başörtülülerin giyimine nasıl bakmıyorsunuz? CHP olarak eskisi gibi yine itiraz edin’ demek istiyor. Biz o tuzağa düşmeyeceğiz, niye itiraz edelim, o kadar büyük bir sorunumuz yok.” o cevapladı.

“3 unsur geldi diyelim, başörtüsü de var. CHP bu durumda ne yapacak?” Kılıçdaroğlu’nun sorusu üzerine, “Önce metni görmemiz gerekiyor. Önergemize aykırı değilse bir şey yapmayacağız. Neden itiraz edelim? Kadının kıyafetinin dava konusu olmasını doğru bulmuyoruz.” siyaset.” söz konusu.

“6 ayda topluma nefes aldıracağız”

Altılı masayla ilgili bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğiyle mevcut sistemin değişmesini istediklerini ancak eskiye dönmeyi düşünmediklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, “Eskisi zaten sıkıntılıydı. Sorunsuz bir sistem istiyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemin ilkelerini belirledik, uzun uzun oturduk çalıştık, ardından güçlendirilmiş parlamenter sistemin kökenlerini 2018’de anlattık. altı başkanın varlığı.” dedi.

Kılıçdaroğlu, ekonomide, istihdamda, büyümede ve devlet yönetiminde neler yapacaklarına dair bir hükümet programı hazırlamaları gerektiğini söyledi.

“Bununla ilgili de çalışıyoruz. 8 veya 9 ana başlık altında 72 unsurdan oluşan her bir bölüm için ne yapacağımızı hazırlıyoruz. Yani seçimden sonra masaya oturduğumuzda bire bir ne yapacağımızı bileceğiz.” Bir gün asla zaman kaybı olmayacak.Çünkü Türkiye’nin zaman kaybı gibi bir lüksü var.” Artık yok. Her sorunu hızlı bir şekilde bilmek ve çözümünü bugün oluşturmak zorundayız. Bununla ilgili hazırlıklarımız büyük ölçüde tamamlandı. Yani önümüzdeki altı masada yüzde 90, 95’i bitmiş olabilir diyebilirim. Yüzde 50, 60 bitti, yüzde 90, 95 oldu.” Bitebilir.”

Kılıçdaroğlu, “Altı masa iktidara gelirse somut olarak neyi göreceğiz?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“Gelmedik ama tüm genel başkanların kamuoyuyla paylaştığı bir cümle var, ‘6 ay sonra topluma can katacağız’. Doğru, 6 ay sonra ‘Bari baskı yok, bari biraz nefes aldık’ denecek. Ondan sonra 1 yıl içinde ekonomide bir toparlanma dönemi başlayacak.İnanıyoruz ki gelip Türkiye’ye yatırım yapacaklar.Çünkü önlerini görmüş olacaklar.Enflasyonun nasıl ineceğini bir şekilde kendilerine ileteceğiz.Onlar görecekler. Aldığımız ekonomik kararların ne kadar doğru ve rasyonel olduğunu bir kez daha ifade edeceğiz.Orada hızla bir strateji ve planlama teşkilatı kuruyoruz.Kuruluşta nitelikli bürokratlar olacak ve çalışacaklar. Toplumu her adımda bilgilendireceğiz ve bilgilendireceğiz. İsrafın önlenmesine ilişkin yönetmelik hızla hayata geçirilecektir.”

“1,5-2 yıl içinde birçok sorun çözülecek”

Önümüzdeki toplantıdan sonra ekonomi ve 6 puan tablosuyla ilgili çalışmaların kesin olarak sona ereceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, seçimin yaklaştığına dikkat çekerek, verdikleri sözleri topluma anlatmaları gerektiğini belirtti.

Türkiye’de ekonominin ne kadar sürede toparlanacağı sorusuna Kılıçdaroğlu, “Kişisel görüşüm 1,5-2 yıl içinde birçok sorun çözülecek” dedi. cevabı verdi.

Kılıçdaroğlu, altılı masanın cumhurbaşkanı adayının henüz açıklanmadığını söyledi. dedi ki:

“Diyelim ki cumhurbaşkanı adayını seçtik. Bir kişi cumhurbaşkanı adayı oldu. Hükümet programında henüz anlaşamadık. Bir parti genel başkanı açıklama yapacak, diğer parti genel başkanı bir açıklama yapacak, cumhurbaşkanı adayı. Bir açıklama daha yapacak, vatandaş ne diyecek, Erdoğan ne diyecek?’ ‘Her biri ayrı telde çalıyor’ diyecek. Önce enstrümanı akort etmemiz lazım, ‘Anayasa değiştireceğiz’ dediğimizde vatandaş bize ‘Ne yapacaksın arkadaş’ diye sorsun. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz: ‘Gelince ne yapacaksın, ekonomiyi nasıl düzelteceksin?’ Hükümet programı oluşturalım ben de aynı şeyi söyleyim Meral Hanım Temel Bey Gültekin Bey Babacan Bey Davutoğlu Bey de aynı şeyi söylesin O zaman telaffuz birliğini oluşturmuş oluruz Asla olmaz Bunlar oluşmadan cumhurbaşkanı adayı belirlemek yanlış.”

“Tarafsız olmalı”

“Cumhurbaşkanı adayı kim olursa olsun değersiz diyebilir miyiz?” Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayının elbette önemli olduğunu belirtti.

Başkanın akıllı, önyargısız, toplumla kucaklaşan olması ve söylemlerinin toplumun her kesimine hitap etmesi gerektiğine dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Devletin işleyişine bakması lazım. Arızaları başbakana ya da bakanlıklara duyurması lazım. Meclis bir cumhurbaşkanı havasıyla açılış konuşmasını yapmalı. Aklı ve basiretiyle olmalı. Devlet dirayetli olmalı. üniversitelerle sanat dünyasıyla ve değerli kurumlarıyla birlikte.Parti lideri olsun olmasın fark etmez.Ben söylemiyorum.Tarafsız olması lazım.”

“(Cumhurbaşkanı adayı altı tablodan biri olmalı) mı diyorsunuz?” Kılıçdaroğlu, “Töre olabilir, olabilir. Benim görüş belirtmem 6 masaya ve diğer başkanlara saygısızlık olur. Ben o saygıya sahip çıkan bir insanım. Cumhurbaşkanlığını 6 masa belirler.” Altılı masa nasıl karar verirse, o karara saygı duyacağız.” söz konusu.

Bahçeli’den “Benim seçimim sınıf arkadaşım” açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Altı Masa’nın cumhurbaşkanı adayıyla ilgili bir soruyu yanıtladığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bana sorarlarsa tercihim sınıf arkadaşım olur” dedi. Yorumlar, bugün bir yorum yapmayı yanlış bulmuyorum, sınıf arkadaşıyım, “Okulda okuduk, aynı dönemde mezun olduk. O dönemde görüşmedik, özel bir ilişkimiz olmadı. Derslerine devam eden ve çok iyi çalışan bir öğrenciydim. Sınıfın çalışkan öğrencilerinden biriydim, Devlet Beyefendisi de görmüş olur.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, CHP’nin aday olmaması durumunda hayal kırıklığına uğrayıp uğramayacağının sorulması üzerine, olayın aday olmaktan çok sistem olayı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Seçimden sonra seçilecek cumhurbaşkanı altını masaya koymalı. Evet o başka bir şey. Şimdi 6 liderin ortasındayız. Türkiye’nin temel meselelerinde kararlar alacağız ve bunları nasıl ele alacağız.” Onun için tartışıyoruz, konuşuyoruz, bugün medeni bir şekilde konuşuyoruz, medeni insanlar olarak, yanlışsak söyleriz, eksiğimiz varsa söyleriz, her birimiz bir cumhurbaşkanının makamından pay alırız. Telaffuz en azından kendimize göre.Onun için daha sağlıklı bir yerde yaşıyoruz, konuşuyoruz.Dolayısıyla biz başkan adayını belirledikten sonra diğer başkanlarla uyum içinde başkanlarda bir sorun varsa yol açacaktır. Bunun hepimiz farkındayız.”

Jeremy Rifkin ile Almanya’da buluşmak için

“İkinci Yüzyıl Programına Davet”in eleştirildiği belirtilerek, “Danışman iktisatçılar salona gelmeye bile tenezzül etmediler. Amerika’dan online bağlantılarla katıldılar. Neden getirmediniz?” Kılıçdaroğlu, soruyu şöyle yanıtladı:

“Milletimiz teknolojiyi de görsün. Bilinçli bir tercihti. Öğretmenlerin buraya gelmesi bilinçli bir tercihti. Gelmek, burada hiç olmazsa güzel bir otelde kalmak, ağırlanmak, tekrar gitmek para. , uçmak, hepsi masraf. Bu insanlar isteyerek katılıyorlar. Hazineden bize gelen bir kaynak var. Onu da en verimli şekilde kullanacağız. Parti üyesi değiller ama onlar da Türkiye’nin büyümesini ve gelişmesini istiyorlar. Teknolojinin bize sağladığı fırsatı herkes görmeli.”

Başdanışmanı ekonomist Jeremy Rifkin ile Almanya’da devreye gireceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Yerli ve yabancı iktisatçılara ve isimlere güvenmiyoruz’ dedi. Jeremy Rifkin’in yerli ve milli olmadığını söyledi.” ifadesi hatırlanır.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, “İlim başka bir şeydir. Burada cam yaparsınız, ziynet yaparsınız, araba yaparsınız sağ olun ama ilim başkadır. Sevgili Peygamberimiz ‘İlim Çin’de de olsa gidin’ diyor. Erdoğan bunu bilmiyor Hayır siyasi söylem Neden Merkel’e Jeremy Rifkin nasihat etti Almanya’daki sektörü görüyorsun Çin Devlet Başkanı’nın başdanışmanıydı şimdi benim başdanışmanım oldu Kıskanılacak bir şey yok .” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu