Haber

Erzurum’da “Aziziye Destanı” şehitleri anıldı

Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, 146 yıl önce yaşanan Osmanlı-Rus Savaşı’nda Aziziye Tabyaları’nda şehit düşenler için anma etkinliği düzenledi.

“93 Harbi” olarak da bilinen savaşın en çetin muharebelerinin yaşandığı, baltalarla savaş alanına koşan halkın desteğiyle düşmanın yenilgiye uğratıldığı tabyalardaki destansı zaferin anma etkinliğinde Ellerinde Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Sultan II. Abdülhamid’in fermanı ve Erzurum halkına yazdığı teşekkür mektubunun okunduğu programda Bekir Sıtkı Erdoğan’ın “Aziziye Tabyalarda” şiiri okundu. Erzurum Şehir Tiyatrosu oyuncularından Ayşenur Bayraktaroğlulları, savaş sırasında genç yaşta büyük kahramanlıklarıyla tanınan Nene Hatun’u canlandırdı.

İl Müftüsü Rüstem Can’ın okuduğu duanın ardından tören alanında bulunanlar, Nene Hatun’un burçtaki mezarını ziyaret ederek karanfil bıraktı.

Törene katılan Nene Hatun’un torunu Güner Yamanoğlu’na Erzurum Valisi Mustafa Çiçek tarafından çiçek takdim edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, o gün Rus ordusuna büyük bir darbe indirildiğini ve tarihte tabyalarda yaşananlar konusunda Erzurum halkının büyük fedakarlıklar yaptığını söyledi.

Kurtuluş Savaşı’nın önemine vurgu yapan Sekmen, şunları kaydetti:

“Halk, Rus askerlerinin Aziziye Tabyalarına girdiğini duyunca kadın ve çocuklarıyla birlikte burçlara yürüyor. Evde bebeği olmasına rağmen haberi alan Nene Hatun, ‘Evladım sen yapabilirsin’ dedi. annesiz babasız büyüyün ama vatansız da yaşamamalısınız.’ der ve tabyaya doğru yürür. O gün Rus askerine büyük bir darbe indirilir ve Rus ordusu geri çekilmek zorunda kalır. Bugün 146 yıl önceki Aziziye efsanesinin törenlerini kutluyoruz. Herkese sesleniyoruz. Gençlerimiz buradan.Bu vatan böyle kurtarıldı, bize böyle emanet edildi.Su uyur,düşman uyumaz.Şimdi de aynı olayları görüyoruz.Polis güçlerimiz büyük bir görev yürütüyor. Ülkemizin birçok yerinde, Askerlerimiz birçok bölgede görev başında, Vatan için çalışıyorlar, Bir taraftan içeride güçlenmeye devam ediyoruz, Savunma sanayinde önemli başarılara imza attık, hazır olacağız. “Biz güçlü olursak kimse bize bir şey yapamaz.”

Ellerinde Türk bayraklarıyla kent protokolü, jandarma, polis, AFAD ve sağlık ekiplerinin yanı sıra sporcu, öğrenci ve vatandaşların katıldığı tören, Erzurum Büyükşehir Belediyesi mehter takımının gösterileriyle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu