Ekonomi

İklim Değişikliği ve Sıcaklık Son 3 Yılda Bal Hasatını %100 Düşürdü

Son 3 yılda iklim değişikliği ve sıcaklık bal verimini %100 oranında azaltmıştır.

Türkiye’nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Elazığ’da ELAZIĞ hasadı devam ediyor. Aşırı sıcaklık ve iklim değişikliği nedeniyle son 3 yılda bal hasadında yüzde yüz düşüş olduğu bildirildi.

Doğu Anadolu bölgesinin özellikle koloni ve arıcılık yapan üye sayısı bakımından lider konumunda olan Elazığ’da bal sağım sezonu devam ediyor. Arıcılar ürettikleri balın sağım sürecini yıl boyunca büyük bir emekle başlatırlar, ağustos başında başlayıp eylül ayında bitirirler. 1.500 arıcı ve 100.000 kovan bulunan Elazığ’da son 3 yılda aşırı sıcaklık ve mevsimsel değişiklikler nedeniyle verim kovan başına 12 kilodan 5 kiloya düştü. Elazığ Arıcılar Birliği Başkanı Kimyager Fırat Canbay, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olmasının bal üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, iklim değişikliği ve yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle verimde yüzde 100’den fazla düşüş beklendiğini belirtti.

Son 3 yılda bal üretim verimindeki düşüşün sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirten Önder Fırat Canbay, “Bölgemizde bize kayıtlı 1.200, bölgeye gezgin olarak gelen 200 civarında göçmen üretici var. aynı zamanda bu habitat alanlarında da üretim yapıyor.Biz burada son 3 yılda gözlemledik.Verimin çok önemli anlamda düştüğünü söylemek söz konusu.Yılda kovan başına 5 kiloda kalacağını tahmin ediyoruz. Bütün sahada yaptığımız çalışmalar bunu gösteriyor Elazığ ortalamasına baktığımızda kovan başına ortalama 12 kilo bal elde ediliyor artı eksi olarak tanımladığımızda yüzde yüz Bu sene rekoltede düşüş söz konusu” dedi.

“Küresel ısınmanın en büyük yükünü departman olarak 3 yıldır maalesef yaşıyoruz”

Hasatta aşırı sıcaklıkların belirleyici rol oynadığına işaret eden Canbay, “Maalesef küresel ısınmanın en büyük kasvetini 3 yıldır kesim olarak yaşıyoruz. Çünkü bu dal doğa ile temas halinde. Doğanın yüzde 75 katkısı var. Arıcının, üreticinin ve yetiştiricinin bu kısma katkısı yüzde 25’tir”Özellikle bu yıl üretimdeki düşüşün en değerli nedenlerinden biri çok ani gelişen çok yüksek sıcaklıklar oldu. Bu da bölümümüzü olumsuz etkiledi. Bölümümüzde yüksek sıcaklıklar, gece ve gündüz makasların açılması maalesef üretimi olumsuz etkiliyor” dedi.

haber-buharkent.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu