Haber

Kiev: Karşı saldırı hazırlıkları tamamlanmak üzere

Kiev, Ukrayna ordusunun Rus işgal güçlerine yönelik karşı taarruzu için hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu duyurdu. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksey Reznikov, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, “Hazırlıklar sona yaklaşıyor” dedi. Reznikov, Batı’nın silah yardımına ilişkin olarak, “Teçhizat teslim edildi, hazırlandı ve büyük bölümü gönderildi. En geniş anlamda (operasyona) hazırız” dedi.


Oleksey ReznikovFotoğraf: Heiko Becker/REUTERS

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Perşembe günü yaptığı açıklamada, İttifak ülkelerinin savaşın başlamasından bu yana geçen 14 ayda Ukrayna’ya 230 tank, 1.550 zırhlı araç ve “önemli miktarda” mühimmat tedarik ettiğini söyledi. Rus işgali altındaki bölgeleri geri almak için güçlü bir konumda olduğunu belirtti.

NATO ülkeleri, Stoltenberg’in bahsettiği askeri araç ve mühimmat dışında, savaşın başından bu yana Ukrayna’ya çok sayıda hava savunma ve topçu sistemi ile Sovyetler Birliği’nde üretilen MiG-29 tipi savaş uçaklarını tedarik etti. Ayrıca binlerce Ukrayna askeri NATO ülkelerinde eğitildi.

50 günün ortasından sonra Kiev’e saldırı

Ukrayna topraklarını işgal eden Rus ordusunun saldırıları devam ediyor. Perşembe gecesi birçok şehre hava saldırıları düzenleyen Rusya, 50 gün aradan sonra ilk kez başkent Kiev’i hedef aldı. Ukraynalı yetkililer, söz konusu baskınlarda 12 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, “Ülkemize ve halkımıza yönelik her saldırı, her alçakça tavır, terör devletini başarısızlığa ve cezalandırmaya yaklaştırıyor” dedi. Zelenskiy, “Rus terörüne karşı adil bir karşı saldırı Ukrayna ve dünya tarafından zorunludur” dedi ve bunun yakında gerçekleşeceğini vurguladı.

AFP / ET,HS

DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu