Sağlık

Run Fruits Tüketirken Dikkat!

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte bağışıklığı güçlendirecek besinler tüketmek her zamankinden daha değerli. Ancak tüketilecek miktara da dikkat etmekte fayda var. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah “Mevsiminde tüketeceğiniz vitamin ve mineral deposu meyveler, bağışıklık sistemini desteklemeye katkı sağlıyor. Her gün 2-3 porsiyon mevsim meyvesi tüketmek gerekir. 1 porsiyon meyve yaklaşık 150 grama denk gelirken, küçük taneli ve doğranmış meyveler için bu ölçü 1 küçük kase; İri meyveler için 1 yumruk büyüklüğünde” diyor. Meyvenin lifinden faydalanmak için çiğnenmesi gerekir.   Aybala Akkulah, “Taze sıkılmış meyve suları meyve posası kullanılamadığı için glisemik indeksi yüksektir ve 1 porsiyondan fazla meyve kullanılır. Aynı zamanda taze sıkılmış meyve suları bekletildiğinde birçok vitamin kaybedilir. Peki kış meyveleri için ideal ölçü ne olmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, kış meyvelerini tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı, birbirinden değerli uyarı ve önerilerde bulundu.

Nar

Vitamin, mineral ve lif açısından oldukça zengin olan nar, bağışıklık sistemini güçlendirmesinden kalbe, sindirimden göz sağlığına kadar pek çok fayda sağlar. Narın faydalarının artması için çekirdekleriyle birlikte tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, “Ortalama bir nar 280 gram, 1 bardak suya denk geliyor ve 235 kcal enerji içeriyor. Yüksek şeker içeriği nedeniyle şeker hastalarının bu meyveyi kontrollü bir şekilde, yaklaşık 1 çay bardağını aşmadan tüketmeleri gerekmektedir. Ayrıca bazı kan sulandırıcılarla etkileşime girebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Yüksek riskli gebeliklerde ilk üç ayda rahim kasılmalarına neden olabileceği için doktora başvurulmalıdır.

Ayva

Grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren ve güçlü potasyum içeriği ile tansiyonun (tansiyonun) düşürülmesinde etkili olan ayva, tam bir vitamin ve mineral deposudur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, 1 porsiyon ayvanın günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini karşıladığını belirterek, “Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmek gerekiyor. 1 porsiyon ayva, iri bir ayvanın yaklaşık yarısı kadardır. 100 gram ayva yaklaşık 52-55 kcal enerji ve 1,7 gram posa içerir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle insülin direnci ve şeker hastalığı olanların, kilo verme diyeti yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir meyvedir.

kivi

100 gram kivinin günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’ini karşıladığını biliyor muydunuz? Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, C vitamininin yanı sıra güçlü lif ve antioksidan içeriği ile öne çıkan kivinin hücreleri koruduğunu belirterek, “Kivinin hem çözünür hem de çözünür lif içeriği var. “Çözünmeyen lif bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olurken, çözünür lif kan şekerini ve kalp sağlığını düzenlemeye yardımcı olur.” Buna rağmen kivinin birçok alerjen içermesi nedeniyle özellikle çocuklarda alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini söyleyen Aybala Akkulah, yüksek potasyum nedeniyle böbrek hastalarının da dikkatli tüketmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

mandalina

Güçlü C vitamini içeriği ile kış aylarının vazgeçilmezi olan mandalina aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, çinko ve potasyum gibi insan sağlığı için değerli olan mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır. Bağışıklığı güçlendiren, eklem ve göz sağlığını destekleyen mandalina kalpten kansere, gözden cilt sağlığına kadar pek çok fayda sağlıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, 150 gram mandalinanın 75 kcal güç ve 3 gram lif içerdiğini ve lifli yapısı sayesinde bağırsak sağlığının iyileşmesine katkı sağladığını belirtti. Bu yüzden tüketiminizde aşırıya kaçmamalısınız” diyor.

Elma

Kış mevsiminin öne çıkan meyvelerinden elma; Vitamin, mineral ve güçlü lif yapısıyla tam bir sağlık deposu olduğunu, kalpten astıma, diyabeti önlemeden kilo vermeye kadar birçok faydası olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, “Elma kilo vermeye yardımcı olurken, Şeker hastalığından korunmada önemli olan insülin duyarlılığı, Bir lif olan pektin sayesinde yağların bağırsaklardan geri emilimini azaltarak kötü kolesterolün düşürülmesine de katkı sağlar.1 küçük elma, bir porsiyona eşdeğer yaklaşık 100 gramdır ve 52 kcal enerji içerir.elmanın faydalarından ve lif içeriğinden en iyi şekilde yararlanmak için suyunu sıkarak değil çiğneyerek tüketilmelidir.

Greyfurt

Ekşi ve acı tadı nedeniyle mandalina ve portakal kadar tercih edilmese de diğer turunçgiller gibi C vitamini deposu ve iyi bir lif kaynağı olan greyfurt tokluğun uzamasına, kötü kolesterolün düşmesine ve gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Antioksidan içeriği ile kanser. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, 1 orta boy greyfurtun günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini karşıladığını belirtti. Asidik yapısı ile mide şikayetlerini artırabileceği ve yüksek gıda-ilaç etkileşimlerine neden olabileceği için kolesterol, kan sulandırıcı ve antidepresanlar gibi ilaç gruplarını kullananların da dikkatli tüketmesi gerekir.

Turuncu

Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Akkulah, zengin C vitamini içeriğiyle vücut direncini artıran portakalın; Kalp ve damar sağlığını korumak, tansiyonu düzenlemek, iltihaplanmayı önlemek, kansızlığa karşı demirin emilimini kolaylaştırmak, gözleri güçlendirmek ve kollajen üretimine yardımcı olarak cildi korumak gibi pek çok fayda sağladığını vurguluyor. Yaklaşık 130 gram orta boy portakalın 1 porsiyona denk geldiğini belirten Aybala Akkulah, 200 ml’lik bir bardak portakal suyunun 1 portakalın yaklaşık iki katı kalori ve iki katı şeker içeriğine sahip olduğunu belirterek, “Portakal suyunun lif içeriği olarak. Ayrıca çok düşük olduğu için dilimlenerek yenmelidir. Asit içeriğinden dolayı reflü hastaları dikkatli tüketmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

serinhisarhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu