Sağlık

Yazın güneş gözlüğü ve şapkasız dışarı çıkmayın

Mevsimlerin değişmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte güneşli günlerin daha da ağırlaştığı yaz mevsimine yaklaşıyoruz. Yaz aylarında dünyaya ulaşan ultraviyole ışınlarının miktarının kış mevsimine göre 3 kat arttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Burcu Usta Uslu, “Ultraviyole ışınlarının gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yıllar boyunca verebileceği tahribat en az cilt üzerindeki etkileri kadar önemlidir. Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi ultraviyole ışınları göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktival tabakada kanser oluşumuna ve pterjium adı verilen dejeneratif büyümeye, ciltte güneş yanığının kornea karşılığı olan ağrılı fotokeratite ve cildin bozulmasına neden olabilir. Uzun vadede kornea yüzeyi. Güneşli günlerde göze önemli zararlar veren bu ışınlardan korunmak için ultraviyole koruyucu gözlük veya şapka kullanılmalıdır” dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Burcu Usta Uslu, “Sürekli dışarıda çalışanlar, refraktif cerrahi ya da katarakt ameliyatı geçirmiş olanlar ve retina hastalığı olanların gözleri daha hassas oluyor. Ayrıca yaz aylarında dışarıda daha çok vakit geçiren çocuklar da ultraviyole ışınlarının tehdidi altındadır. Şapka takarak ya da kaliteli güneş gözlüğü kullanarak güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kurtulmak mümkündür.

Öpücük. Burcu Usta Uslu güneş gözlükleri hakkında 5 değerli bilgi paylaştı:

  • Bir gözlüğün ultraviyole koruma özelliğinin olması onun değerli olduğu anlamına gelmez. Ayrıca gözlüğün renginin yoğunluğu ile ultraviyole özelliği arasında bir ilişki yoktur.
  • Numaralı şeffaf gözlük camlarının büyük çoğunluğu aynı zamanda ultraviyole ışınları filtreleme özelliğine de sahiptir.
  • Gözlük alırken kontrol edilmesi gereken en değerli nokta; Üreticinin ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu değerleri… Uygun kalitede güneş gözlükleri, çoklu ultraviyole ışınlarının yüzde 95 ila 99’unu filtreler.
  • Gökyüzünden gözlere ulaşan ışınlar kadar, çevreden gelen ışınlar da büyük ölçüde yansır. Bu nedenle yanları kapalı ve yüzü kapatan güneş gözlükleri ışınları engellemede daha sağlıklıdır.
  • Kontakt lenslerin çoğu ultraviyole filtre eder. Ancak sadece kapladıkları kornea tabakasını ve gözün iç yapılarını koruyan lensler, konjonktiva ve göz kapaklarının ışınlardan etkilenmesini engelleyemez. Bu nedenle kontakt lens kullanıcıları güneş gözlüğü de takmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu