Sağlık

Çaresiz Değilim, Çare Benim

“Kalbinin içine bakamayanın hayatı bulanıktır. Kendi kalbine bakma cesaretini gösterenler, kalbinin arzusunu keşfedenlerdir. Dışarıya bakan rüya görür, rüya aleminde kaybolur, içeriye bakan uyanır ve kendini keşfeder.

carl g.jung

Her insan hayatının bazı anlarında kendini çaresiz hisseder ama çaresizlik bir son, bir teslimiyet ya da bir son değildir.

Çaresizlik, farklı bir halde farklı yollara giderek farklı sonuçlar elde etmenin başlangıç ​​noktasıdır. Bu yollardan ilki içinizdedir. “Yapamam!”üstesinden gelmek ve “Çaresiz değilim, çare benim!” söylemektir. Olumsuz düşünülen her şey içsel bir pürüzdür, olumsuz düşünceyi olumluya çevirmek, içsel sıkıntıdan kurtulmaktır.

ikinci yol “Yapamazsın, yapamazsın, yapamazsın!” Bunu söyleyerek çevrenizdekilerin yarattığı pürüzlerin üstesinden gelirsiniz. Her iki maninin üstesinden gelmek için “Güçlüyüm, kendime inanıyorum, başarabilirim!” Şu an bulunduğunuz yerden harekete geçin ve denemekten, denemekten ve kaybetmekten korkmayın diyerek hızlıca başlamalısınız. Bir şeyi denemeden kaybetmek baştan kaybetmektir ama deneyerek kaybetmek, umutsuzluğu deneyerek yenmeyi öğrenmektir.

Newton yerçekimi yasasını keşfetti, Einstein görelilik kuramını keşfetti, Edison ampulü ilk denediğinde değil, tekrar tekrar deneyip kaybettikten sonra. Edison ampulü icat ederken yüzlerce deney yapmış ve hiçbiri sonuç vermemiş ve vazgeçmeyi düşünürken ceketinin düğmesinden kopan ip ona doğruyu bulmasında yardımcı olmuştur. Bir gün deneyler devam ederken asistanı, “Şimdi bundan vazgeçersek bugüne kadar yüzlerce deney yaptık ve hiçbir sonuç alamadık” söz konusu. Kendisi olmaya cesaret eden Edison hemen itiraz etti ve “Bu doğru değil, evet hedefimize ulaşamadık ama sonuç alamadığımız da doğru değil çünkü aradığımızın yaptıklarımızda olmadığını öğrendik!” söz konusu. Böylece Edison hem kendisini hem de tüm insanlığı karanlıktan kurtaran bu buluşu için günlerce uykusuz kalmış ve gözlerindeki acı artık dayanılmaz bir hal almış ama bildiği gerçek amaç için koşarken bu engellere takılıp kalmak istemiyordu. ve sonunda başardı.

Hepimiz deneyimlerimizden öğreniyoruz. Bebeklik ve devamında çocukluk döneminde başlayan bu öğrenme süreci aslında gençlik ve yetişkinliğimizde de devam etmektedir. Kendi amaçlarımızı zorlamaya, yeni beceriler kazanmaya ve zorluklarımızı aşmaya çalışıyoruz. Her deneyim bize bir deneyim kazandırır. Bu deneyim hakkında düşünür, analiz eder, kendi deneyimlerimizi ve başkalarının deneyimlerini gözlemleriz. Bu analizler ve gözlemler bize yeni çıkarımlar ve fikirler veriyor. Bu yeni fikirleri uyguluyoruz ve doğal olarak bu uygulamadan yeni bir deneyim kazanıyoruz.

Her deneme başarılı olmaz. Ne kadar çok başarısız olursanız, o kadar çok başarı gelecektir. Çünkü neden başarısız olduğunu anlayacaksın. Bilinmeyen bir kör noktayı, zayıflığınızı fark edeceksiniz. Denemezsen fark etmeyeceksin. Her başarısızlık size bir şey öğretir. Bunu daha uygun bir şekilde yapabilirsiniz çünkü daha fazlasını bilirsiniz. Unutmayın, bir hata aynı şekilde tekrarlanırsa hatadır. Deneyinizin sonunda neden başarılı olmadığınızı değerlendirin ve yeni bir yol bulun. Yeni yolu denemekten korkmayın. Endişelerinin üzerinden geç. Endişelerinizin üzerinde yürümezseniz, endişeleriniz sizin üzerinizde yürür. Hayattaki tek başarısızlık denememektir. İşinizi geliştirmek ve hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız denemelisiniz. Güvenli bölgelerinizi terk etmeden ve hesaplanmış riskler almadan kazanamazsınız. Tek başarısızlık denememek, cesaret edememektir. Unutma ki yıllar sonra yaptıklarından değil, yapmadıklarından pişman olacaksın.

Kurtarıcılar ve kurtuluş

Bilge ve arkadaşı suya batmaya çalışırken yanlarına bir akrep gelir. bilge yoldaş “Akrebi kurtarırdım ama beni sokuyor.” diyor. Bilge gülümser, akrebi kurtarmaya karar verir ve parmağıyla akrebi işaret eder. Akrep onu sokar. Bilge akrebi tekrar sudan kurtarmaya çalışır, akrep tekrar sokar.

Bilge yoldaş, “Seni sokmaya çalışan akrebi kurtarmaya çalışmayı bırak.” diyor. Bilge yine gülümser ve der ki: “Akreplerin doğasında vardır sokmak. Sevmek benim doğamda var. Akrebin doğasında var olan sokmak benim doğamda olan sevmekten ve yardım etmekten neden vazgeçeyim?”

  Bir kurtarıcı beklemenin dayanılmaz ağırlığı

Çoğu zaman kendini çaresizlik içinde gören insan, hayatının her aşamasında, içinden çıkamadığı anlarda içinden çıkamaz. “kurtarıcıyı beklemek” yolunda harcamak. Geleceğin kurtarıcısı için günleri saymaya, hesaplamaya başlar. Böylece uysal, uysal ve uysal bir karaktere dönüşen kişi, gerçeklerle yüzleşmek ve hayatının sorumluluğunu almak yerine sorumluluğu bir başkasına devrederek bu yükten kurtulur. Bir kurtarıcı bekleme fikri insanlık tarihi kadar eskidir. Mitler, destanlar, hikâyeler kendilerini savaştan, yoksulluktan, kuraklıktan veya salgın hastalıklardan kurtaracak bir kurtarıcı bekleyen insanların hikâyeleriyle doludur.

Bu bekleyiş, geçmişten günümüze insanların sıkıntılı anlarında, çaresizliklerinde tutundukları bir güç olmuştur. Tüm dinlerde bile insanlar bir kurtarıcının gelişini beklemektedir. Pek çok insan mucizevi bir kurtarıcının gelip omurga problemlerini ve bozulan her şeyi harika bir şekilde düzelteceğine o kadar inanıyor ki, bu inanca saplanıp kalıyorlar. Kurtarıcı arama alışkanlığının temelinde bağımlı kişilik yapısı, bilgi ve deneyim eksikliği, özgüven eksikliği, suçlama alışkanlığı ve sorumluluk alma korkusu yatmaktadır. Bütün bu özellikler, kişinin eteğinden tutup iradesiyle bir yere varmasını ve bireysel gelişimini tamamlayamamasını kabul eden bir görüşün yetersizlikleridir.

amalar ve veler

Bazıları sadece değerli olaylar ya da sorunlar için değil, günlük yaşamdaki duygu ve sözleri için de bir kurtarıcı bekler. Örneğin, “Seni sevmek için gerçekten çok uğraşıyorum ama beni üzüyorsun.”“Ama” diyeni bekleyen kurtarıcı “ama” kelimesindedir.

“Seni sevmek için gerçekten çok uğraşıyorum ve sen beni üzüyorsun.” Dediğinde, yani “ama” yerine “ve” kelimesini kullandığında kurtarıcı kendisi olur. Çünkü “ama” mazeretlerin, çaresizliklerin, çıkmazların ve çelişkilerin “önsözü”dür ve “ama”dan sonra sıklıkla söylenen acizlik, teslimiyet ve vazgeçme sözcükleridir. “Ama”dan önceki herhangi bir şey de birden çok kez geçersiz veya saçmalıktır.

“Aslında gelmek isterdim ama çok yorgunum.”kelimede olduğu gibi, “Ancak”kendisinden önce söylenen her şeyi yok eder ve fiyatını düşürür. “Güzel değil ama sevimli”veya “Yakışıklı değil ama sempatik”cümlelerde olduğu gibi, “Ancak” sadece öncekileri değil, kendinden sonrakileri de geçersiz kılabilir. Doğrusu “Ancak”Ondan önce veya sonra söylenen hiçbir şeyin önemi yoktur ve söylenenleri duyurma çabasından başka bir şey değildir. Hayatınızdan “AMA”yı çıkarıp yerine “VE”yi koyduğunuzda bir kurtarıcı beklemek yerine kurtarıcı olursun; Sorumluluklarınızı üstlenir, kendinizi, sevdiklerinizi ve hayatı koşulsuz kabul etmenin bir yolunu bulursunuz. Kendini kandırmadığın için kendini çok daha güçlü ve güzel hissediyorsun.

instagram

Facebook

heyecan

Youtube

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu