Haber

Konya Ovası Bereketli Bir Hasat Dönemi Geçirdi

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, ilkbaharda yağan yağmurlarla verimli bir hasat dönemi geçirdi. Ovada geçen yıla göre rekolte buğdayda 400 bin ton, arpada 200 bin ton arttı.

Yüzölçümünün yüzde 67’si tarım alanı olarak kullanılan Konya’da, 2 milyon 200 bin hektarlık plantasyon alanında üretim yapılıyor. Son kış döneminde kar yağışının az olmasıyla birlikte rekoltedeki düşüş telaşı yerini bahar yağışlarının olduğu bereketli bir döneme bıraktı. Verimli bir dönem geçiren ovada arpa hasadı sona ererken, buğday hasadı yüzde 95 oranında tamamlandı.

“İkinci aydan sonra yağan yağmur, rekoltedeki artışın en büyük nedenlerinden biri oldu”

Hasat döneminde buğday ve arpa rekoltesinin önceki dönemlere göre arttığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Geçen yılki yağışlar çok hoştu, özellikle kar yağışı ovayı çok etkiledi. geçen sene aldığımız rekolteden çok memnunuz.Geçen sene ciddi bir kuraklık yaşadık.Geçen sene buğdayda yaklaşık 1 milyon 950 bin rekolte yaptık.Arpada 1 milyon 200 bin ton civarında rekolte yaptık. verim bizi çok mutlu etti bu yıl geçen yılın rekorunu kırarak biraz daha yüksek bir verime ulaştık bunda da kış yağışlarımız biraz zayıftı ama bahar yağışlarımızın etkisi çok fazla oldu ikinciden sonra yağışlar ay özellikle hububat tarlalarındaki verim artışının en büyük nedenlerinden biri oldu.Bu yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin ton arpa ve yaklaşık 2 milyon ton buğday 400 bin ton civarında. Çiftçilerimizin tamamen netleşmesi için eserlerini satması gerekiyor. Şu anda biliyoruz ki çiftçilerimiz işlerini yavaş yavaş depolardan çıkarıp işyerlerine götürüyor. Tabi ki nakliye işlemleri bittikten sonra hasadımızı kayıt altına alacağız.”

Yağışların ardından bereketli bir sezon geçirdiklerini anlatan Kırkgöz, “Yağmurlar güzel olduğu için çiftçilerimiz toprağa iyi baktılar. Çünkü yağışlar rekoltenin artacağının en büyük garantisi. Tarlalarında kullandıkları gübre ve bakımları biraz daha artırıyorlar. Zamanla verimde artış gözlemledik” dedi.

“Toprağın sonbahara kadar havaya ihtiyacı var”

Hasat sonunda yeni dönem ekecek çiftçilere hatırlatan Burak Kırkgöz, “Hasattan sonra toprakta hafif bir tav olur olmaz toprak sürülmeli. Toprağın bu havayı soluması gerekiyor. Çünkü toprak altındaki köklerin oksijene ihtiyacı var. Toprağın bu oksijeni alabilmesi için, “Çiftçilerimiz bu işlemleri bu süre içinde yaparlarsa, toprağı önümüzdeki dönemde yetiştirecekleri ürünlere hazırlamış olacaklar.” . Toprağın havalanması bazı hastalıkların da önüne geçiyor” dedi.

“Sıcaklıklar bitkilerde strese neden olur”

Sulu tarım yapan çiftçilere tavsiyelerde bulunan Kırkgöz, “Türkiye genelinde bu dönemlerde hava çok sıcak. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden bu sıcaklıklar bitkilerinde gerginliğe neden oluyor. Bu dönemlerde çiftçilerimizin gereğini yapması gerekiyor. sulamaları biraz daha dikkatli yapıyorlar ve gerektiğinde sulama aralıklarını kısaltmaları gerekiyor.Çünkü “Topraktaki tav özellikle mısır ve pancar yetiştiricileri için çok değerli. Bu dönemdeki sıcaklıklar mısırda tam tozlaşma döngülerine denk geldiğinden bitkide uç boşluğuna neden olabilir. Bu saatlerde biraz daha sık sulama yapmalarını ve saatlerini kısaltmalarını tavsiye ediyoruz.” – KONYA

haber-koprubasi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu