Haber

Orhan Tatar: Depremin saatini önceden bilmek mümkün değil

Niğde’de 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin ardından vatandaşlar sokaklara akın etti.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, AFAD Genel Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Tatar, Niğde Bor’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi bağımsız deprem olarak değerlendirdiklerini söyledi.

“Artçı sarsıntı en az 2 yıl daha devam edecek”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük depremin ardından toplam 9 bin 470 artçı depremin kaydedildiğini belirten Tatar, şunları kaydetti:

Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Artçı depremlerde düzenli bir azalma olmadığını görüyoruz. Bunun uzun bir süre devam edeceğini, belli bir süre sonra sonunun geleceğini söylemek mümkün.

Artçı sarsıntıların en az 2 yıl daha devam etmesini beklediğimizi belirtmek isterim. Ortalama 3 dakika civarında bir artçı sarsıntının meydana geldiğini belirtmekte fayda var. Bugün yaşadığımız deprem bize şunu hatırlattı; Hasarlı binalardan uzak durmak daha iyidir.

Hasarlı binalardan uzak durmak ve bu alanlarda çalışanların uyarılarına uymak önemlidir. 6 Şubat’taki sarsıntıların ardından bölgede büyük bir travma yaşanıyor. Vatandaşlarımız bu tramvayı bölgede hep bir sarsıntı beklentisiyle yaşıyor.

Psikososyal destek grupları vatandaşlarımıza bu anlamda yardımcı olmaya çalışırken sağlıklı ve akılcı açıklamalarda bulunmak bizler ve bilim insanları adına değerlidir. Tüm vatandaşlarımızı sakin ve ölçülü bir şekilde sürece katılmaya davet ediyoruz.

“Depremin hangi gün ve saatte olacağını söylemek mümkün değil”

Orhan Tatar, sosyal medyadaki ses kayıtlarının prestij amaçlı olmaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

Sosyal medyada farklı ses kayıtları ile yayılan bazı haberler olduğunu görüyoruz.

Özellikle bir sarsıntının yerini ve zamanını bilmek veya belirlemek mümkün değildir. Kendilerine ulaşan, sosyal medya üzerinden gelen vatandaşlarımızdan; Ses kayıtları ve bilgilerine prestij yapmaması oldukça değerlidir.

Deprem bölgesi ve onun dışındaki illerde de zaman zaman benzer travmaların yaşandığını biliyoruz. Bir fay üzerinde ne zaman ve hangi gün bir sarsıntı olacağını söylemek mümkün olmasa da ülkemiz bir deprem ülkesidir ve her yerde depreme neden olacak faylar mevcuttur.

Yapılması gereken devlet ve millet olarak hazırlıklı olmaktır.

haberkabatas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu