Haber

Katalonya Özerk Hükümeti’nin eski başkanı Puigdemont hakkındaki suçlamalar düştü

2017’de Katalonya’nın bağımsızlığı için yasa dışı bir şekilde referandum düzenleyen Katalonya Özerk Hükümeti’nin eski başkanı Carles Puigdemont hakkındaki suçlamalar düştü.

İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya’nın ceza kanununda yapılan yeni değişiklikler kapsamında 2017 yılında yasa dışı bir şekilde Katalonya’nın bağımsızlığı için referandum düzenleyen Katalonya Özerk Hükümeti’nin eski lideri Carles Puigdemont hakkındaki suçlamaların düşürüldüğünü açıkladı. İspanya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Pablo Llarena konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Puigdemont’un adi suçlardan yargılanması için Belçika makamlarına iade talebinde bulunulacağını söyledi.

Puigdemont’un AP’ye karşı bağışıklığı kaldırıldı

2017’de Katalonya’nın bağımsızlığı için yasa dışı bir referandum düzenleyen Puigdemont, daha sonra tutuklanma korkusuyla Belçika’ya kaçmıştı. Toplam dokuz Katalan ayrılıkçı, 2017 referandumundaki rolleri nedeniyle 9 ila 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Ancak 2019’da Avrupa Parlamentosu’na (AP) seçilen Puigdemont dokunulmazlık kazandı. Mart 2021’de Avrupa Parlamentosu’nda (AP) yapılan oturumda, iki ayrılıkçı Katalan siyasetçi olan Puigdemont ve eski Katalan Sağlık Bakanı Tori Comin ile eski Eğitim Bakanı Clara Ponsati, dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde oy kullandı. Kaldırılması için “evet” oyu verdi. Bu, İspanya’ya iade edilmelerinin yolunu açtı. İspanya’da Yüksek Mahkeme, Puigdemont için ulusal arama ve tutuklama emrini uluslararası düzeye çıkardı. Ayrılıkçılar Temmuz 2021’de affedildi, ancak kaçan Puigdemont affedilmedi. Puigdemont, 21 Eylül 2021’de İtalya’nın Sardunya adasındaki Alghero Havalimanı’nda gözaltına alındı. Puigdemont’un avukatı Gonzalo Boye yaptığı açıklamada, müvekkilinin tutuklama emriyle gözaltına alındığını söyledi. – MADRİD

haberkarpuzlu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu