Ekonomi

Şeref Fayat: İstihdam kaybı yıl sonuna kadar 200 bini bulacak

Bloomberg HT yayınına katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Şube Meclis Başkanı Gurur Fayat, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim performansına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin hazır giyim ihracatında bu yılı yüzde 10 eksi, yani 2 milyar dolar kayıpla kapatacağını belirten Fayat, bunun çeşitli nedenleri olduğunu, ana grupta ciddi talep daralması yaşandığını ifade etti. “Ancak tek ve en önemli neden bu değil. Dünya hazır giyim sektörü yüzde 15 küçülürken.” “Çok pahalı olduğumuz için yüzde 25 daraldık” dedi.

4-5 aydır olumsuz ihracat ortamının kendilerini karamsarlığa sürüklediğinin altını çizen Fayat, ihracattaki her 1 milyar dolarlık kaybın 35 bin iş kaybına karşılık geldiğini, 170 bin civarında istihdamda ise daralma yaşandığına dikkat çekti. yıl sonunda bunun 200 bine ulaşmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Paranın durduğu yer yanlış

Tekstil ve giyim gibi emek yoğun sektörlerde döviz kuru duyarlılığının yüksek olduğuna dikkat çeken Fayat, hazır giyim oyuncularının komşu ülkelere yatırım yapmaya başladığını ve talebin ağırlıklı olarak Bangladeş, Vietnam, Pakistan ve Mısır’a kaydığını kaydetti.

Sektörde ciddi bir kan kaybının yaşandığının altını çizen Fayat, yaklaşık iki yılda asgari ücretin yüzde 300 arttığını, enflasyon ve kur karşısında artışın ise yüzde 155’e ulaştığını belirterek, “Ben şunu söylemiyorum. Asgari ücretin satın alma gücü yüksek. Ama dövizin durduğu yer yanlış. Dövizin durduğu yer bizim elimizde.” “Elimizi kolunu bağlıyor. Üstelik bir süre daha bastırılacağını düşünürsek sorunun bir süre daha devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.

Sorunların önümüzdeki yılın ilk yarısında da devam edeceğini belirten Fayat, tekstil ve hazır giyimde toparlanmanın ancak 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını, tam toparlanmanın ise 2025 yılına ulaşacağını ifade etti.

Sektörde sermaye yetersizliği sorunu olduğuna dikkat çeken Fayat, ek vergilerin de farklı bir sorun oluşturduğunu sözlerine ekledi.

aricak-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu